LANGGAR PERATURAN LAGI


Pendakian di Gunung Cangkat Asah, T.Malim, Perak

Ha3 kali ni aku sekali lagi melanggar peraturan kolej...nak tau ape die...?? ha3 aku sudah memasukkan ahli lain di dalam rumah aku...(macam gempak jew...) nak tau sape??tungguuuuuu...

Kih3..sebenarnya dalam dok sunyi2 dan boring aku telah melamar sepasang kekasih ikan guppy yang telah menarik perhatian aku..he3...aku telah memelihara sepasang ikan guppy yang di beri nama ellten dan emllye..he3..cantik sungguh die...

Sebenarnya, cerita bermula bila aku g mendaki gunung di sekitar Tanjung Malim...emmm Gungung Cangkat Asah namanye..... agak mencabar jugak la pendakian kali ni dengan ketinggian dan kecerunana yang agak melampau ye,,,hu3..

nak dipendekkan cerita,, semasa dalam perjalanan pergi aku n kawan aku lynn melalui satu kedai jual binatang peliharaan ...hu3 time nak g xsinggah lagi coz takut tertinggal lak nak naik gunung nnti.. so rancang time balik nanti mesti kite singgah kedai tu...

Hu3..time balik hujan turun dengan lebatnya...nasib baik la aku dh selamat turun dari gunung tu...kalu tak mesti bermasalah punya ...so aku g la berteduh jap kat bawah jambatan emmm...coz tak bawak payung time tu...xpe la jap jew..Pastu agak2 hujan renyai2 aku jalan la menuju terminal kereta api, berteduh lagi coz hujan turun lagi dengan lebatnye...hu3
Time tu mula la ak mengekuarkan Shiro kesayangan untuk merakamkan gelagat keletihan di perhentian terminal kereta api..hu3 tapi xde yg menarik pon...

Emmm diteruskan cerita,, jam dh nak kol 3 ni,,,emmm hujan pon dh reda..perjalanan diteruskan utk ke kolej...tapi jangan lupa ha3..rancangan awal tadi utk singgah di kedai tu...ha3,,, kedai tu cikai jew,,,mcam kedai cina lama2 ala2 tahun 60 –an camtu..tapi memang menarik dalam die...xsangka...ada banyak bnatang2 peliharaan dalam die...aku pon serbu jew masuk dengan keadaan baju yg agak basah kuyup tapi x ketara angat la coz ak pakai sut hitam time tu...he3...aku pon mula bertanya...

uncle ada ikan guppy tak??

apek tu kata:
..ale2 itu lalam ciket lu masuk..ha manyak la lu pilih 1 pasang rm..... aje

...apek tu bagi penarangan lak padahal aku tanye jew ada tak ikan guppy..emmm xpe la..bise la nak bagi laku perniagaan die kan..so aku pon masuk la kt dalam ciket...huh2 memang btol la banyak ikan guppy,, menari 2 depan aku, aku dh mula geram jew... aku pon ketok2 la akuarium ikan tu...tibe2 apek tu kate..



hai amoi...lu jangan tu tangan ketok2 itu macam ma...aya!!! ...

aku tersentap seketika... emmm pastu aku tanya apek tu...

“nape lak xbole ketok ala bukan wa masuk tangan dalam ni ma...”


apek tu kata..aya memang xbole ma nnt ikan tu mati ....

la dah pulak,,ketuk akuarium ikan bole mati ke???ha3...
lantak ko la pek,,,ha3 tapi aku ikot gak kata apek tu..klu xikot kang xpasal2 aku dihalau keluar dari kedai die lak...ha3.
Tengok punya tengok, p.k punya p.k aku rasa aku nak beli la sepasang, cantik we...emmm ...pastu aku tanya apek tu lagi...

emmm ha uncle, akuarium ada x??

Saje je ak tanya padahal dalam poket duit Cuma ada Rm 4.oo jew...ha3...

apek tu kate ada ...tu ar yang besat tu wa bagi lu Rm 8.oo ..lu mau lar..ha3 Rm8.00
emmm..mana cukup duit,, aku ada Rm4.00 jew we,, nak beli ikan lagi, makanan die lagi...emmm xbole jadi ni...pastu aku kelantong la apek tu...ha3..

ha uncle xpe la wa dh ade bekas ikan dah..

emmm kalau wa beli ikan ni campur2 ikan lain bole ke???...

aya!! bela ikan mana bole campur ikan2 lain ma...tu lu punya akuarium busat mana...???

emmm ha3..ak mane ada akuaruim kat kolej ni...yang aku pikir2 baidi basuh baju aku ada la...ha3,,, lantak ko la apek aku bedal jew ak kate kat apek tu yang aku ada akuarium besar dapan mata aku ni...ha3 time tu kelantong apek tu la ,, kebetulan depan mata aku ada akuarium emm agak3 besar kotak kertas A4 la...lantak la..

Bole apek tu kate 2 pasang jew ak bole letak ikan tu ...so makne nye 4 eko je la aku bole sental dalan ni...emmm tapi padahal xde pon...kih3...tipu sunat kat apek tu...ha3..pastu apek tu kate la ngan aku lagi,,,lu ada pam gas, air klorin bla2 entah ape lagi die tnya,,,,aku kate smua aku ada je la...hu3.. Malas aku nak p.k2 aku kte kat apek tu,,, ok la bagi saya 1 pasang ikan guppy ni k.....geram btol aku ada ke apek tu gelak2 kan aku...die kata 1 pasang jew..hahahah3....”kuang asam punya apek...la pe pasal lu ketawa kan gua uncle”...aku bengang aku tanya la apek tu...”die kate xde papa ma”...lantak ko la pek...
ok la2 wa siap bungkus...
ha uncle bagi yg cntik2 tau...aya ni smua ikan bnyak cnti ma...lu jgn rsau,,,,
ok la..bedal je la yg mana2...ok...

Ni time nak bayar la pulak...tibe2 jew aku teringat...emm beli ikan xbeli makanan die ke??
Emm... aku tanya la apek tu ...
“ha maknan die ape??? Ada jual x??



makanannya...

...apek tu kata “ada2...ha3 lu nak yg mana ada yang Rm 1.00 ada yg Rm5.00 bla3 lagi mahah....emmm ak kata ala kan 2 eko jew ikan aku ni yg singget dh le...ok2 ni yg Rm 1.00...ok uncle kira2 ar...ha3 time ni aku nak bayar dh tibe2 je die kat makanan tu naik 20sen..emmm xpe la aku pon bayar segenapnye la bepe yang die totalkan...
huh3..tu la kisah aku cari kawan baru.....he3..

Aku pon jalan terus berjalan sampai bustop kampus utk ke kab...emmm naik bus poyo jela bawak ikan tu ...sampai dalam bus aku terus duduk n belek2 ikan tu n xlama tu aku tertidur....penat la katakan...
Ha2...sampai di kab dah ni,, trus naik ke rumah dengan hati yang berbunga2 dapat kawan baru....balik je aku terus cari bekas yang bole aku sumbat ikan2 ni...ha3...tibe2 jew ak teringat yang aku ada bekas biskut belanda ha3 bole la ni...aku pon basuh la bekas tu n terus masukkan si ellten n emllye...ha3 selamat sudah sepasang kekasih ni mendapat rumah baru ya
ng xseberapa indahnya...

Kih3....so sampai sekarng ni aku masih memelihara si ellten n emllye ni...alhamdulillah semua nya selamat walaupun aku tau ellten n emllye x selesa bila tinggal ngan aku.tapi xpe wat sementara je ni...nanti kalu aku dah cukup duit aku akan belikan die tempat yang selesa dengan kemudahan yang luar biasa koh3 ....emmm.xpe la yg penting die cukup makan kan...hehe3 ..kih3...

Ellten (Jantan)

Emlley (Betina)

p/s: Emmm...pasal peraturan duduk kolej yang xbole nak bela binatang tu...emmm...sory la ye jangan la pulak ambil tindakan pada aku...emmm aku boring la kat umah ni...sekurang2nya bila kau ada si ellten n emllye terubat juga kekosongan jiwa aku ni...he3...










1 ulasan:

sh mk berkata...

heheheh...i like yor hobby....samelah kita..

Catat Ulasan