BINATANG = TARIKH LAHIR KITA...

Cuba tgk yang ni plak?xyah nak percaya sekadar suka2 aje...kalu dh percaya nti jatuh syirik plak...hehehe...

Januari 01-09 ~ Anjing

Januari 10-24 ~ Tikus

Januari 25-31 ~ Singa

Februari 01-05 ~ Kucing

Februari 06-14 ~ Merpati

Februari 15-21 ~ Kura-kura

Februari 22-28 ~ Harimau Bintang

Mac 01-12 ~ Monyet

Mac 13-15 ~ Singa

Mac 16-23 ~ Tikus

Mac 24-31 ~ Kucing

April 01-03 ~ Anjing

April 04-14 ~ Harimau Bintang

April 15-26 ~ Tikus

April 27-30 ~ Kura-kura

Mei 01-13 ~ Monyet

Mei 14-21 ~ Merpati

Mei 22-31 ~ Singa

Jun 01-03 ~ Tikus

Jun 04-14 ~ Kura-kura

Jun 15-20 ~ Anjing

Jun 21-24 ~ Monyet

Jun 25-30 ~ Kucing

Jul 01-09 ~ Tikus

Julai 10-15 ~ Anjing

Julai 16-26 ~ Merpati

Julai 27-31 ~ Kucing

Ogas 01-15 ~ Monyet

Ogos 16-25 ~ Tikus

Ogos 26-31 ~ Kura-kura

September 01-14 ~ Merpati

September 15-27 ~ Kucing

September 28-30 ~ Anjing

Oktober 01-15 ~ Monyet

Oktober 16-27 ~ Kura-kura

Oktober 28-31 ~ Harimau Bintang

November 01-16 ~ Singa

November 17-30 ~ Kucing

Disember 01-16 ~ Anjing

Disember 17-25 ~ Monyet

Disember 26-31 ~ Merpati





Anjing
Kamu memang seorang yang setia dan manis orangnya. Kesetian kamu memang tidak boleh disangkal lagi. kejujuran dan keikhlasan adalah kekuatan kamu, malahan di dalam kerjaya kamu memang boleh dipercayai. Kamu adalah orang yang sederhana dan sering bersikap rendah diri.Kamu bukan orang yang akan mencari masalah dan sukakan suasana yang damai.Kualiti itulah yang menjadikan teman-teman suka berada di sisi kamu. Cita rasa kamu di dalam fesyen juga diakui baik dan kamu akan mudah terasa malu dan sedih sekiranya alamari pakaianmu tidak lengkap dengan pakaian yang mengikut peredaran fesyen. Biarpun kamu tidak mempunyai teman yang ramai tetapi teman-teman yang bersama dengan kamu memang mempunyai kualiti yang baik.


Tikus
Kamu ini memang penuh dengan muslihat! Namun, sikap itulah yang menjadikan kamu nampak bijak dan menjadikan wajah kamu comel dan mudah menarik perhatian orang disekelilingmu. Ramai yang suka berkawan dengan kamu kerana sikap kamu yang memang mengundang keseronokan kepada orang lain. Memang kamu sering dijemput untuk memeriahkan majlis dan ramai yang menyukai kehadiran kamu, tetapi kamu begitu sensitif orangnya dan itu menjadikan orang sekelilingmu berhati-hati untuk berbicara dengan kamu. sekiranya ada yang berani menggunakan perkataan kasar, memang mereka akan mengundang kemarahan kamu di tahap maksimum! Kamu perlu bijak mengawal emosi kamu kerana teman-teman juga manusia yang tidak lepas dari melakukan kesilapan.

Singa

Begitu kontra dengan spesies kamu, rupanya kamu ini memang pendamai orangnya. Kamu tidak suka terlibat dengan pertengkaran atau pergaduhan. Kamu begitu sukakan aktiviti luar rumah dan tidak gemar melepak tidak tentu arah tujuan. Memang dilahirkan untuk menjadi ketua dan memberikan arahan kepada orang lain dengan cara yang paling disenangi. Kamu memang suka menyayangi dan disayangi orang lain. Namun, kamu memang mudah dipermainkan oleh orang lain, jadi berhati-hati.

Kucing
Kamu memang penyayang, disayangi namun kadang-kala begitu pemalu. Kamu sukakan keadaan yang senyap dan damai. Di dalam kehidupan, kamu suka mempelajari tentang perkara baru dan sentiasa melakukan setiap sesuatu dengan bersungguh-sungguh. Di dalam situasi normal, kamu memang nampak tenang tetapi apabila kamu dicabar, serta merta kamu mudah mengamuk! Mereka yang bernaung dibawah kucing memang bijak bergaya. Orang sekelilingmu sering menjadikan kamu sebagai idola di dalam berpakaian. Kamu bijak bersosial tetapi hanya bercakap dengan orang kamu kenali. Kamu memang begitu berhati-hati memilih teman.



Kura-kura
Kamu semakin hampir dengan kesempurnaan dan begitu baik hati. Kebaikan kamu akan sentiasa dikenang orang sekeliling kamu. Kamu sukakan kedamaian, sekiranya teman-teman ada menyakiti hati kamu, kamu tidak akan cuba menyakitkan hati mereka pula. Kerana ini, kamu memang disayangi dan disenangi teman-teman. Kamu juga tidak suka cakap belakang dan orang sekelilingmu begitu senang dengan cara kamu melayan mereka. Kamu sentiasa akan memberi kasih sayang dan tidak pernah mengharapkan balasan. Pemurah juga adalah sikap kamu dan kamu sentiasa melihat kehidupan sebagai latihan praktikal.


Merpati
Kamu adalah simbol sikap yang sentiasa riang. Apa saja yang kamu lakukan, kamu akan enjoy setiap detiknya. Kahadiran kamu menjadikan teman-teman serta orang sekeliling begitu riang dan senang dengan sikap kamu. Kamu adalah ketua di dalam kumpulan teman-teman dan bijak memujuk dan menghiburkan hati orang yang sedang gundah-gulana. Hipokrasi adalah sifat yang paling kamu benci dan orang yang sebegini memang kamu tolak tepi. Di dalam pekerjaan, kamu memang teratur dan sistematik. Namun, awas! Kamu mudah jatuh cinta!



Harimau Bintang

Kamu seorang yang misteri. Kamu boleh berhadapan dengan tekanan dengan tenangnya. Kamu juga boleh menghadapi setiap senario yang menguji kesabaran tanpa perlu mengamuk untuk melepaskan geram. Kadang-kala, kamu ini kejam orangnya. Hmmm…kamu suka bergosip tetapi hanya bersama dengan teman-teman yang kamu percayai sahaja. Mereka yang bernaung di bawah harimau bintang adalah begitu teratur dan kemas orangnya. Tetapi, apa yang tidak tahan dengan sikap kamu yang mahu setiap sesuatu mengikut cara kamu. Sikap itulah yang menjadikan kamu senang hilang kawan. Namun, apabila teman-teman menghadapi masalah, kamu adalah orang pertama yang mereka cari.



Monyet
Tidak sabar dan begitu hiperaktif! Kamu mahu segala-galanya dilakukan dengan pantas. Namun, kamu memang sederhana orangnya dan begitu suka apabila ramai yang memberikan perhatian kepada kamu. Kamu bijak berhadapan dengan masalah dan tidak mahu terlibat dengan sebarang kontroversi. Setiap langkah dan keputusan, kamu akan berfikir sebelum melakukannya. Kamu mempunyai kata hati yang kuat dan itulah yang menjadi penyelemat kepada kamu. Jangan tidak tahu, mereka yang bernaung di bawah monyet memang begitu bijak mencari wang dan begitu pandai mengatur kewangannya. Kamu memang akan berjaya di dalam perniagaan

3:55 PG | 0 Comments

12 TEKA-TEKI YANG BERPOTENSI KENE LEMPANG....

BERANI BERSUARA??? KENA LA WAT PERSEDIAANNYA...Haha3




1) Lubang ape
yang rasanye hangat,nikmat dan nyaman?

>Answer: LUBANGun pagi2, tarik selimut pas tu tido balik.


2) Minyak ape yang disukai oleh lelaki?

>Answer: MINYAKsikan pertandingan bolasepak Liga-M


3) Kuih ape yang bungkusnya di dalam, isinya di luar?

>Answer: Kuih salah bikin..


4) Binatang ape yang power dlm bab berKarate?

>Answer: Kuda belang.cube kira brape black belt dia ade.


5) Siape yang menemukan dompet kulit?

>Answer: Yang menemukan dompet kulit tersebut tolong pulangkan kepada saya okey….


6) Nenek sape jalannya meloncat-loncat?

>Answer: Neneknye si katak


7) Kenape lelaki jarang kene penyakit anjing gila?

>Answer: Sbb lelaki ni kan 'buaya'…miaaahahahahaha


8) Ape persamaan Michael Jordan ngan Michael Jackson?

>Answer: Dua-dua tak kenal korang...muaahahahahah


9) Nak mencari sikit punye susah, bile dah dapat buang, ape bendanya?

>Answer: Tahi hidung…tahi telinga dan yang sama waktu dengannya….


10) Ape persamaan kain jemuran ngan telefon?

>Answer: Dua-dua kalau dah 'kringggggg' bole diangkat...


11) Kenape pokok kelapa kat depan rumah harus ditebang?

>Answer: Mestilah kene tebang, sape nak cabut pokok kelapa ...gile ape...hehehe


12) Knape gunung berapi tak slalu meletup?

>Answer: mana aku tau......miaaaahahahahahaha

MARI BELAJAR BAHASA JEPUN...HA3





Kalau yang sedang boring-boring tu tak tau nak buat apa, dalam kepala otak asyik fikir EXAM, PROPOSAL, ASGMTdan gossip sahaja, apa kata kita berhibur sikit dengan lawak nama jepun ni.

01. Yang pemarah - KEIJI CACIMAKI

02. Yang suka berjimat - SAYORI

03. Yang suka layan blues - APO NADIKATO

04. Yang suka belajar - ASHIKO ULANGKAJI

05. Yang kerap bikin kacau - WAKASI HURUHARASUKAMURA

06. Yang bisu - KIETA TADASORA

07. Yang suka makan nasi - NANACHI KASIBANYA

08. Yang sangat kedekut - MATIMATI TAMOKASI

09. Yang suka sangat tidur - ICHIBAN TIDOMATI

10. Yang suka mengintai - HINTAI AKOSUKA

11. Yang tua - TARAGIGI PADAMOKA

12. Yang kena tinggal bini - SUSAHATI BINILARI

13. Yang suka merempit - SAJA CARIMATI

14. Yang Lembab - AYUMI SIPUTBABI


P/S KALAU BERMINAT NAK MEMBERI NAMA KEPADA ANAK2 OR SEDARE - MARE APA KATE CBA PILIH JE NAME2 YG SESUAI DI ATAS....WAKAKA3
LANGGAR PERATURAN LAGI


Pendakian di Gunung Cangkat Asah, T.Malim, Perak

Ha3 kali ni aku sekali lagi melanggar peraturan kolej...nak tau ape die...?? ha3 aku sudah memasukkan ahli lain di dalam rumah aku...(macam gempak jew...) nak tau sape??tungguuuuuu...

Kih3..sebenarnya dalam dok sunyi2 dan boring aku telah melamar sepasang kekasih ikan guppy yang telah menarik perhatian aku..he3...aku telah memelihara sepasang ikan guppy yang di beri nama ellten dan emllye..he3..cantik sungguh die...

Sebenarnya, cerita bermula bila aku g mendaki gunung di sekitar Tanjung Malim...emmm Gungung Cangkat Asah namanye..... agak mencabar jugak la pendakian kali ni dengan ketinggian dan kecerunana yang agak melampau ye,,,hu3..

nak dipendekkan cerita,, semasa dalam perjalanan pergi aku n kawan aku lynn melalui satu kedai jual binatang peliharaan ...hu3 time nak g xsinggah lagi coz takut tertinggal lak nak naik gunung nnti.. so rancang time balik nanti mesti kite singgah kedai tu...

Hu3..time balik hujan turun dengan lebatnya...nasib baik la aku dh selamat turun dari gunung tu...kalu tak mesti bermasalah punya ...so aku g la berteduh jap kat bawah jambatan emmm...coz tak bawak payung time tu...xpe la jap jew..Pastu agak2 hujan renyai2 aku jalan la menuju terminal kereta api, berteduh lagi coz hujan turun lagi dengan lebatnye...hu3
Time tu mula la ak mengekuarkan Shiro kesayangan untuk merakamkan gelagat keletihan di perhentian terminal kereta api..hu3 tapi xde yg menarik pon...

Emmm diteruskan cerita,, jam dh nak kol 3 ni,,,emmm hujan pon dh reda..perjalanan diteruskan utk ke kolej...tapi jangan lupa ha3..rancangan awal tadi utk singgah di kedai tu...ha3,,, kedai tu cikai jew,,,mcam kedai cina lama2 ala2 tahun 60 –an camtu..tapi memang menarik dalam die...xsangka...ada banyak bnatang2 peliharaan dalam die...aku pon serbu jew masuk dengan keadaan baju yg agak basah kuyup tapi x ketara angat la coz ak pakai sut hitam time tu...he3...aku pon mula bertanya...

uncle ada ikan guppy tak??

apek tu kata:
..ale2 itu lalam ciket lu masuk..ha manyak la lu pilih 1 pasang rm..... aje

...apek tu bagi penarangan lak padahal aku tanye jew ada tak ikan guppy..emmm xpe la..bise la nak bagi laku perniagaan die kan..so aku pon masuk la kt dalam ciket...huh2 memang btol la banyak ikan guppy,, menari 2 depan aku, aku dh mula geram jew... aku pon ketok2 la akuarium ikan tu...tibe2 apek tu kate..



hai amoi...lu jangan tu tangan ketok2 itu macam ma...aya!!! ...

aku tersentap seketika... emmm pastu aku tanya apek tu...

“nape lak xbole ketok ala bukan wa masuk tangan dalam ni ma...”


apek tu kata..aya memang xbole ma nnt ikan tu mati ....

la dah pulak,,ketuk akuarium ikan bole mati ke???ha3...
lantak ko la pek,,,ha3 tapi aku ikot gak kata apek tu..klu xikot kang xpasal2 aku dihalau keluar dari kedai die lak...ha3.
Tengok punya tengok, p.k punya p.k aku rasa aku nak beli la sepasang, cantik we...emmm ...pastu aku tanya apek tu lagi...

emmm ha uncle, akuarium ada x??

Saje je ak tanya padahal dalam poket duit Cuma ada Rm 4.oo jew...ha3...

apek tu kate ada ...tu ar yang besat tu wa bagi lu Rm 8.oo ..lu mau lar..ha3 Rm8.00
emmm..mana cukup duit,, aku ada Rm4.00 jew we,, nak beli ikan lagi, makanan die lagi...emmm xbole jadi ni...pastu aku kelantong la apek tu...ha3..

ha uncle xpe la wa dh ade bekas ikan dah..

emmm kalau wa beli ikan ni campur2 ikan lain bole ke???...

aya!! bela ikan mana bole campur ikan2 lain ma...tu lu punya akuarium busat mana...???

emmm ha3..ak mane ada akuaruim kat kolej ni...yang aku pikir2 baidi basuh baju aku ada la...ha3,,, lantak ko la apek aku bedal jew ak kate kat apek tu yang aku ada akuarium besar dapan mata aku ni...ha3 time tu kelantong apek tu la ,, kebetulan depan mata aku ada akuarium emm agak3 besar kotak kertas A4 la...lantak la..

Bole apek tu kate 2 pasang jew ak bole letak ikan tu ...so makne nye 4 eko je la aku bole sental dalan ni...emmm tapi padahal xde pon...kih3...tipu sunat kat apek tu...ha3..pastu apek tu kate la ngan aku lagi,,,lu ada pam gas, air klorin bla2 entah ape lagi die tnya,,,,aku kate smua aku ada je la...hu3.. Malas aku nak p.k2 aku kte kat apek tu,,, ok la bagi saya 1 pasang ikan guppy ni k.....geram btol aku ada ke apek tu gelak2 kan aku...die kata 1 pasang jew..hahahah3....”kuang asam punya apek...la pe pasal lu ketawa kan gua uncle”...aku bengang aku tanya la apek tu...”die kate xde papa ma”...lantak ko la pek...
ok la2 wa siap bungkus...
ha uncle bagi yg cntik2 tau...aya ni smua ikan bnyak cnti ma...lu jgn rsau,,,,
ok la..bedal je la yg mana2...ok...

Ni time nak bayar la pulak...tibe2 jew aku teringat...emm beli ikan xbeli makanan die ke??
Emm... aku tanya la apek tu ...
“ha maknan die ape??? Ada jual x??



makanannya...

...apek tu kata “ada2...ha3 lu nak yg mana ada yang Rm 1.00 ada yg Rm5.00 bla3 lagi mahah....emmm ak kata ala kan 2 eko jew ikan aku ni yg singget dh le...ok2 ni yg Rm 1.00...ok uncle kira2 ar...ha3 time ni aku nak bayar dh tibe2 je die kat makanan tu naik 20sen..emmm xpe la aku pon bayar segenapnye la bepe yang die totalkan...
huh3..tu la kisah aku cari kawan baru.....he3..

Aku pon jalan terus berjalan sampai bustop kampus utk ke kab...emmm naik bus poyo jela bawak ikan tu ...sampai dalam bus aku terus duduk n belek2 ikan tu n xlama tu aku tertidur....penat la katakan...
Ha2...sampai di kab dah ni,, trus naik ke rumah dengan hati yang berbunga2 dapat kawan baru....balik je aku terus cari bekas yang bole aku sumbat ikan2 ni...ha3...tibe2 jew ak teringat yang aku ada bekas biskut belanda ha3 bole la ni...aku pon basuh la bekas tu n terus masukkan si ellten n emllye...ha3 selamat sudah sepasang kekasih ni mendapat rumah baru ya
ng xseberapa indahnya...

Kih3....so sampai sekarng ni aku masih memelihara si ellten n emllye ni...alhamdulillah semua nya selamat walaupun aku tau ellten n emllye x selesa bila tinggal ngan aku.tapi xpe wat sementara je ni...nanti kalu aku dah cukup duit aku akan belikan die tempat yang selesa dengan kemudahan yang luar biasa koh3 ....emmm.xpe la yg penting die cukup makan kan...hehe3 ..kih3...

Ellten (Jantan)

Emlley (Betina)

p/s: Emmm...pasal peraturan duduk kolej yang xbole nak bela binatang tu...emmm...sory la ye jangan la pulak ambil tindakan pada aku...emmm aku boring la kat umah ni...sekurang2nya bila kau ada si ellten n emllye terubat juga kekosongan jiwa aku ni...he3...










HE!!...JANGAN MAIN API

Hu3....dah masuk dua kali aku bermain2 dengan api...he3 mula masuk sem 1 sekali n kali ni sem 4 ...emm sem 3 sekejap la...

Nak tau cerita....jeng2...mungkin hanya beberapa org sahaja yg tau kisah mencabar aku ini....kih3..mencabar la sangat...

Time sem 1

anatara aksi yg mampu dijadikan bukti.


Ho3...time sem 1, kehidupan aku sudah menunjukkan tanda2 keganasan,,,ha3...time bulan pose dah nak dekat raya, g pekan T.Malim yg permai bersama kawan kesayangan..ayu...he3,,nak beli baju raya.ha3...tibe kat pekan ayu mula diserang sakit perut yang melampau, lalu aku mememankan ayu ke sebuah bilik yg mengenakan bayaran sebanyak 20sen sekali masuk...he3 faham2la...selesai semua hajat g la jalan2 terus ke gerai2 yg berhampiran. Time tu la aku ternampak bahan letupan dijual dengan berleluasanya.ha3..mercun dan bunga api!!! Sangat menarik ni...


Memeng kene beli ni...kih2 jiwa meronta utk membuat onar...tp xpe aku g dulu cari baju raya..he3 Selesai membeli baju, tapi time pilih2 bju ni ada lg satu kisah tau,,,tp aku xnak cerita sekarang aku cite len episod k...ha3...khas utk ayu...


truskan cerita k,, aku g kat khemah yg jual mercun tadi...hu3 bincang punya bincang aku tergoda lalu menghabiskan lebih kurang 10 hingget jew la utk membeli barang baik ni, walaupun ianya xpatut aku beli...malam ni dh pln nak main dh tapi sayang lepas solat terawih hujan turun agak lebat la...so pln ditangguhkan utk seketika...tp xbermakna semangat utk membuat onar terpadam...ha3..


Emmm tunggu, punya tunggu jam dh pukul 2 pagi...tapi semua masih lom tido lagi... so ada masa la utk melakukan aksi2 n aktiviti menarik...tapi sayang time tu aku masih belum ada shiroo ayu pon masih lom ada olye...so aku n ayu telah mengimport kak Yani sebagai saksi kejahatan pada pagi itu...

Nak dipendekkan cerita,,, dengan persetujuan pihak senat, kami telah mengajak kulin sebagai ahli baru menyertai ekspidisi kita ni...ha3 permula la permainan yg sangat meriah...tapi yang main hanya aku n ayu jew...2 orang lg xberani...maklumlah masih ingin duduk di kolej kab...ha3...wakaka3..main punya main,,, sampai la habis,,,memang bezzz sangat,,,tak terucap dengan kata2 beb...ha3..tu jew la cite time sem 1...ni ak sambung sem 3 n 4 pula ye....

Ha3...time sem 3...


Antara bahan yang sempat dirakamkan....tu jari aku ...ha3

aku telah dibekalkan sebanyak lebih kurang 30 biji mercun bom n mercun bola oleh sahabat satu rumah dengan mancis sekali ...he3...ha3...

tapi time sem 3 x seronok la coz xde kawan yg 1 kepala...aku jew yang main baling2 dari tingkap n pintu rumah...ha3...time aku baling mesti lepas tu kak zety marah aku....he3..

“we memekak la dila, org nak exm ni,,,nnt mesti org menyumpah2..”

ha2 lebih kurang camtu la ayat die...tap aku wat x tau jew...ha3 main dan terus main...emm tapi syg bahan letupan tu xsempat dihabiskan pada sem 3...lalu aku simpan sampailah sekarang aku dh sem 4...ha3...

walaupun sem 4 bukan sem yang akan menjelang hari raya...tapi aku bedal jew main bahan tu...jam lebih kurang kol 12 thg mlam masa tu...ha3...baling punya baling agak2 4 biji la...ha2 seronok time tu...tapi lagi seronok kalau di sergah oleh pihak yg berkuasa...ha3...
tiba2 tengah dok main2 pintu rumah di diketuk lalu ada orang masuk........................aaaaaaaaaaaa,,, semua ahli yang terlibat dengan permainan itu berlari pertempiaran masuk bilik masing..hahahahahahahah3...rupa2nya orang datang nak beli topup...kurang asam betol...aku dah p.k en. Zul yg naik tadi or felo blok ke...hu3...kah3 semua ketawa terbahak2 mengenagkan gelagat masing2 yang ketakutan,, termasuk la aku selaku ketuanya...ye la kot...
tapi memang semua cuak pon...ye la di buatnye betol pihak yg berkenaan datang x ke naya kene tindakan tatatertib...hu3....tapi sesungguhnya aku n rakan2 masih diberi peluang utk tinggal di kab blok c...
ha3...sambung part tadi k...


emmm..time ada orang ketuk pintu aku dengan tindakan drastk telah mengambil saki baki bahan letupan tadi masuk ke dalam bilik lalu dicampakkan ke dalam tong sampah...punya la cuak time tu,, pastu kunci pintu...konon2 macam xde orang yag tau la yang kitorang main mercun....

emmm...malas la nak cerita lagi...ha3 geli hati la xbole nak taip...xpe la biar la tu jadi kenangan buat aku dan rakan2 dirumah c208 ...kih3..